Poloskainvázió

Poloskainvázió

Egyre több poloskával lehet találkozni, s legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a mind hűvösebb időjárás végre leállítja e sokak által igen kellemetlennek talált bogarak invázióját. Miért lett belőlük az idén ilyen sok, és a hideg tényleg megszabadít tőlük? Itt vannak az érthető tudományos válaszok.

Csakhogy a címeres poloskák, köztük az őshonos barna mezei poloska, de különösen a zöld színű afrikai vándorpoloska (amely először 2000-ben jelent meg Magyarországon) és az Ázsiából bevándorolt valamivel kisebb és karcsúbb barnás-szürkés vagy élénk mintázatú színű fajok valósággal ostrom alá vettek bennünket. Erre már volt példa nyolc évvel ezelőtt, amikor hasonló mértékben elszaporodtak ezek az szipókások, elsősorban az afrikai eredetű vándorpoloska. Azóta is voltak meleg nyarak, de a rovarok nem kerültek elő, csak mostanra. Vajon mi ennek az oka?

Hozzá kell szoknunk

Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa az InfoRádióban elmondta, hogy kénytelenek leszünk hozzászokni e rovarok jelenlétéhez (tudniillik a poloskák alapvetően déli fajok, s az átlaghőmérséklet emelkedésével képesek észak felé vándorolni). “Annak, hogy ilyenkor látjuk őket a leggyakrabban, az az oka, hogy ahogy beköszönt az őszies idő, a poloskák elkezdenek maguknak telelőhelyet keresni” – mondta a szakember. Szövényi Gergely szerint a terjeszkedésükhöz az is hozzájárul, hogy az ember nemcsak a klímát változtatja meg. Egyre többet utazunk is, és egyre több kertészeti növényt importálunk délről, például Olaszországból, Spanyolországból. Valószínű, hogy az ilyen szállítmányokkal poloskák is érkeznek.

Ha érdekel a teljes cikk, elolvashatod a hazipatika.hu oldalon

Kérd árajánlatunkat! poloskairtás Kecskemét

Ajánlatkérés

Áraink

További településeken is vállalunk poloskairtást

Debrecen Székesfehérvár Győr Budapest